Šta provocira akne

Akne su jedna od najčešćih kožnih bolesti. Kompetentna osoba za njihovo lečenje i sprečavanje njihovih posledica je dermatolog. Moje desetogodišnje iskustvo iz instituta u avalskoj u kombinaciji sa najsavremenijim tehnologijama i načinima lečenja akni sigurno dovodi do produžavanja perioda poboljšanja. Mogućnost nastajanja ožiljaka je, i kod najtežih formi, svedena na minimum.

Šta provocira akne?

Genetska familijarna predispozicija, masna koža, opstrukcija korena dlake i lojne žlezde predstavljaju glavne uzročnike nastajanja akni. Prvo nastaje mikrokomedon, a zatim mikrocista. Nagomilavanje bakterija (propionobacterium acnes) nastaje kao sekundarna pojava. Bakterije oslobađaju supstance koje dovode do upale i pojave crvenih i gnojavih bubuljica. Tako akne ne možemo smatrati infekcijom.

Genetska predispozicija ima značaja jer ukoliko je jedan od roditelja imao akne,  verovatnoća je 45% da će ih i dete imati, dok deca roditelja koji nisu imali akne obolevaju svega oko 8%  (jedno na desetoro).

Opstrukcija folikula dlake i lojne žlezde provocirana je sastavom sebuma, hormonalnim faktorima, nagomilanim bakterijama i produktima koje oslobađaju.

Hipersenzitivnost  lojnih žlezda na uobičajene količine muških polnih hormona je takođe jedan od faktora.

Akne su retko vezane za sindrom policističnih jajnika kod onih žena kod kojih postoji maljavost (hirzutizam) i opadanje kose (alopecia). Hormonalni status i ultrazvučni pregled jajnika su potrebni za postavljanje dijagnoze.

Koje su rizične grupe?

Adolescenti. Čak  95%  momaka i  83%  devojaka ima neki oblik akni. Jedna od pet osoba ima oblik akni koji zahteva dermatološko lečenje.

Akne mogu biti izazvane i nekim lekovima, UV zračenjem i kozmetikom.

Koji su simptomi?

Mašćenje kože koje može biti od umerenog do vrlo izraženog.

Pojava otvorenih komedona (mitiseri) i zatvorenih komedona (perlice boje kože) koje prethode upalnim promenama.

Pojava inflamatornih lezija, crvene i gnojave bubuljice (obično bolne).

Ciste ispunjene beličastim sadržajem neprijatnog mirisa.

Sekvele (posledice), ukoliko je reč o ljubičastim flekama, mogu ne-stati u narednih 3 do 12 meseci; mogu perzistirati – ostati na koži u vidu ugnutih širokih ožiljaka promera od 3mm do 8 mm, ili sitnih dubokih brojnih ožiljaka promera od 1 mm do 3mm. Ređe postoji mogućnost nastajanja i keloida (ružnih uzdignutih ožiljaka) u predelu donje vilice, grudi i ramena.

 Kako se postavlja dijagnoza?

Dermatolog uzima anamnezu od pacijenta, isključuje efekat UV zračenja i kozmetike, nekih lekova, kao i hormonski status.

Poznajući strukturu kože, mehanizam nastanka  i ostale kožne bolesti, obavljamo diferencijalnu dijagnozu i isključujemo rozaceu papulosu, folliculitis, pseudofolliculitis barbae, hidradenitis, milliae, sarkoidozu ...

Evolucija akni?

Akne traju godinama, u proseku od 4 do 6 godina, ali mogu trajati i duže i perzistirati u odraslom dobu.

Kako se leče?

Lokalna terapija uključuje sredstva za čišćenje kože, primenu retinoida, azelaičnih kiselina, voćne kiseline, benzoil-peroksida i antibiotika.

Sistemska terapija: primena antibiotika (doksiciklin, minociklin), retinoida i hormona (antibebi pilule).

Zavisno od težine kliničke slike biramo i metod lečenja.

Dermatološke metode čišćenja i pilingovanja kože ubrzavaju lečenje i čiste kožu, smanjuju mogućnost nastajanja fleka i ožiljaka. Danas sve manje dajemo sistemske antibiotike, ako je u pitanju teži oblik akni odlučujemo se rađe za retinoide.

Ukoliko su provocirane lekovima (kontraceptivne pilule, kortizon, androgeni, neki antidepresivi i antiepileptici, vitamini, B12, ciklosporin...), te lekove, ako je moguće, isključujemo.

Supstance koje mogu izazvati akne su i toksini (hlor, brom), UV zračenje, kozmetika i industrijska ulja.

Koji je tretman ožiljaka?

Kombinacija hemijskih pilinga, faktora rasta i dermalnog rolera su dobitna kombinacija, dok je prevencija nastanka  iznad svega.

Kako izbeći recidive?

Stalno korišenje adekvatnih preparata, dolazak na dermatološke pilinge i korišćenje dozvoljene šminke pomažu u održavanju dobrog izgleda kože.

Kod najtežih oblika primena retinoida se mora ponoviti dva do tri puta.

Uloga ishrane?

Postoji veza između nastajanja akni i uzimanja koncentrovanih šećera; spominje se i mleko i njegovi derivati, ali nemamo potpune naučne dokaze za to.

Uloga sunca?

Mada često trenutno poboljša kožu, nakon 2 do 3 nedelje, zbog zadebljavanja kože koju izaziva, sunce provocira nastanak akni.

Uloga kontracepcije?

Neka kontracepcija može pogoršati akne, naročito pilule koje sadrže nortestosteron.

Koliki je period potreban do izlečenja?

Obično od 2 meseca do 6 meseci, zavisno od oblika i težine kliničke slike.

Zaključak:

Akne mogu dovesti do ozbiljnih psihičkih poremećaja (usled povlačenja u sebe) i nezadovoljstva sobom, te ih je potrebno lečiti. U današnje vreme nedopustiv je nastanak ožiljaka i trajnih posledica.